tisdag 30 april 2013

Avd 313

Här ligger jag nu på eget rum. Infart är satt i armen (heter det så?) och blodprover är tagna, just för att jag är lite blödningsbenägen.
Har blivit så otroligt väl omhändertagen, så det känns lite som semester.
Så nu ska jag passa på att vila en stund innan jag blir hämtad.

Då var det dags

Sitter på avdelningen 'klinisk fysiologi' och väntar på att få göra mitt ekg. Jag är skinande ren efter 2x2 "dubbelduschar" med decutanlösning.
Märkte att jag inte hade några helt rena byxor, ops. Tur att maken hade...
Så nu sitter jag här, vrålhungrig, och väntar.

söndag 28 april 2013

Ung och p-piller

När jag var runt 18 år så skaffade jag p-piller, "som alla andra".
Det var liksom inte mer med det.
Åkte till England som au-pair när jag var 20, och när jag var hemma över jul så passade jag på att ta mig till ungdomsmottagningen för att få ett nytt recept utskrivet.

Barnmorskan skulle då kolla blodtrycken, på rutin. Hon pumpade upp och kollade, hm'ade för sig själv och tog om det.
Hon frågade mig om jag mådde bra.
?
Ja jag mår alldeles utmärkt, svarade jag.
Hon bad mig lägga mig ned på britsen och sa att hon måste skicka över mig direkt till vårdcentralen bredvid för mitt blodtryck var inte bra.
Jag vet att jag svarade att jag inte visste om jag hann, jag menar, jag mådde ju bra! Varför skulle jag till vårdcentralen då?
Barnmorskan sa att jag SKA gå till vårdcentralen och att hon minsann skulle ringa och kontrollera att jag gått dit.

Mitt blodtryck låg då, helt plötsligt, på 150/130.

Väl på vårdcentralen så blev jag med en gång visad in till en bädd där jag fick ligga ner, och skulle ligga blickstilla i 30 minuter. Jag kommer ihåg att jag en gång under denna stunden skulle klia mig på näsan, varpå en sjuksköterska undrade vad jag höll på med! Jag svarade att jag skulle klia mig, då sa hon att det skulle hon göra i så fall (lite skämtsamt).

Trycket gick ner såpass att dom släppte hem mig. Men utan p-piller, givetvis!

Desolett åt jag. Och jag har fortfarande problem med mitt blodtryck. Inte så att jag behöver medicinera, men alltid för högt för att vara ok. Tack vare p-piller. (I England hamnade jag sedan hos en väldigt skum läkare. Jag var 172 lång och vägde 67 kg. Han ansåg att jag hade 10 kilos övervikt. Que? Så jag skulle banta, enligt honom, så skulle allt med blodtrycket lösa sig...)

Nu är jag snart 38 år gammal. Har 4 barn samt ett utomkvedshavandeskap och två missfall bakom mig. Samt tre förlossningar där min stackars livmoder fått vara med om saker man inte ens vill höra talas om. Man kan säga att jag är färdig med graviditeter, missfall, hormoner, spiraler och gud vet vad.

I övermorgon ska jag sterilisera mig!

torsdag 25 april 2013

Vinst

Förresten så vann jag (eller snarare Lillgrisen) en supersnygg mössa i en tävling inne hos Alabama Sthlm.

Mössan är gjord av Daniela som har websidan "Din mamma syr". Och denna vackra regnbågsmössa är gjord av ekologiskt tyg.


(Lånade bilden av Daniela)

Glossybox

I julklapp så önskade jag mig en prenumeration på Glossybox, tyckte att konceptet verkade så himla spännande. Dvs man får hem en liten (snygg!) låda med fem skönhetsprodukter (utefter en "skönhetsprofil" som du själv fyller i) varje månad.

Alltså jag är så himla nöjd och det är så himla kul när den kommer! Hittills har det varit allt från rengöringsservetter till ansikte (inte jättekul...) till rouge, eye-liner, torrshampoo och torrbalsam (visste jag inte ens att det fanns...). Nagelbandskräm och tandblekning. För 139 spänn i månaden.
Det är liksom ungefär vad jag har lust att lägga på skönhet varje månad. Som hittat!

Så jag rekommenderar varmt Glossybox, perfekt att önska sig i present om inte annat. Nu har dom även en morsdagsbox som verkar spännande. Och även en Glossybox för män.

Och klickar du på den här länken så får jag lite cred om du beställer också, och det vore ju kul. För mig.


Och snart är det dags för majboxen, jag längtar!

En sådan där morgon

Det är makens tur att gå upp med Lilla M. "Men varför väckte du mig inte?". Ja, jag lyckades inte helt enkelt, tro mig, jag försökte...

Ska ta bilen ner till tåget. Tjock is på rutorna. Samt att låset på förarsidan har frusit och går inte att öppna från något håll. Ja, vi har bilbarnstol fram. Nej, det är inte lätt att klättra in i en bil från baksätet, speciellt inte med en stukad tumme.

Om jag missade tåget?
Jajamänsan!

onsdag 24 april 2013

Ny tischa till Lilla M

Vi kommer snart att dra till Kanarieöarna (woho!) och vi har väl en hel del vi måste hinna med att fixa den närmsta tiden.
Typ pass och så.

Mindre viktiga grejor måste man ha också, som denna fina somriga tischa till Lilla M:

Inhandlad på Kapp Ahl. Deras Newbie-klädserie är ganska så mysig. Lite tråkig (utan denna då), men himla goa (och ekologiska!) kläder.

Liseberg - En premiär!

Igår hade vi den stora äran att få vara på Liseberg, lite före alla andra.
Och i år har dom verkligen lagt krut på barnen. Nio nya attraktioner stoltserade dem med! Och mycket annat hade fått sig en liten ansiktslyftning!

I barnområdet så var det bara kaffekopparna, rabalder, kaninresan och lilla lots som stod kvar.
Farfarsbilarna, som fått sig en rejäl uppgradering (mycket snygga bilar!) hade fått flytta ut ur barnområdet. Och den blev, om möjligt, ännu mer populär hos Lillgrisen. Jag själv fick sitta på flaket.


Nu finns det även en lekplats (räknas som en av de nya attraktionerna, men är då gratis) som dom kallar Bushållplatsen. Och vilken lekplats! Mycket klättermöjligheter och broar, samt en fantastisk lång (och snabb) rutschbana. Stort plus på den!
Kaninerna hade lite nya outfits, inte den där starkt gröna färgen längre. Och dom var busiga! Dom gick runt och försökte stjäla vinsterna, bl a från Lillgrisens farbror (tre gånger) till hennes stora förtjusning. Lillgrisen hjärta kaninerna! Lilla M var också otroligt fascinerad av dem, så klart.
Hoppalång var en attraktion för de ganska små barnen och var väldigt snäll. Små flygplan som åkte lite upp och ner och studsade lite. Det var nog ersättaren för de andra små flygplanen som de hade innan.
I ett av planen satt en pappa som hade besvär av diskbråck. Han var inte jättenöjd över att han följt med, utan ojade sig mycket högt. Vilket vi andra tyckte var ganska lustigt..

Flygis blev snabbt en favorit för Lillgrisen, hon riktigt tjöt när hon åkte. Även denna är väldigt "snäll" man åker runt (även här i flygplan) men i svängarna och åker planet upp och ut på sidan. Killar fint i magen det!

Högspänningen var fin. Men lite små tråkig, lite som ett modernt pariserhjul för barn.


Stampbanan ville Lillgrisen inte åka. Inte efter jag fått med henne i Rabalder. För den var tyvärr lite för mycket för henne, så då vart hon försiktig. Stampbanan är som en mini bergbana, drygt 2 snäpp under Rabalder. Med facit i hand så skulle vi nog åkt denna först, före Rabalder. Nåväl!

Kaninlandsbanan var tyvärr inte färdigbyggd än. Men den såg spännande ut och gick på ett spår uppe i luften runt hela barnområdet.

Vi hade bara tre timmar på oss. Så vi hann inte med Hissningen eller Tuta och Kör. Man får ju prioritera! Kaffekopparna måste ju t ex åkas en herrans massa gånger!

Stora barnens favorit; Jukebox, hade fått nya bilar och var väldans fräsch. Den åkte vi ett gäng gånger. Härlig!
Jag fick även med mig min äldsta i Kanonen, och jösses. Hon älskade den! Roligt, hon är mamma upp i dagen när det kommer till sådant. Roligt! Balder åkte vi också förståss.

Allt är inte öppet en dag som denna, men man hinner och orkar inte med så mycket mer heller.

Men en sak kan jag säga om den nya ombyggnaden. Det kommer att bli KAOS under högsäsongen. Stigarna i Kaninlandet är nämligen så att två barnvagnar kan mötas, men inte mer. Och många gånger så "strosar" ju de som har barnvagn (läs: sådana som vi). Så trots att det var väldigt (väldigt!) lite folk, så upplevdes det som väldigt mycket. Och stundtals trångt (!) och det bådar inte gott...

Det finns lite nya matställen med, Burger King har öppnat ett nytt stort ställe, eller rättare sagt, byggt om det lilla som var och öppnat upp på andra våningen. Superfräscht! Däremot så saknades det micro på hela det stora bygget. Så vi fick snällt traska vidare när vi skulle fixa Lilla M's gröt, det var man inte beredd på!

Det finns nu även ett ställe med plättar och ett ställe med mackor (Mackasinet, märks det att vi är i Göteborg?). Plättstället (som jag inte minns vad det hette, men säkert något fyndigt) ligger i barnområdet bakom Kaffekopparna, dom har en Microvågsugn, så ni vet! 

Vi hade i alla fall en fantastisk kväll! Som vanligt, då detta nog var femte året på raken vi har fått det stora nöjet att gå på en sådan här dag. Lillgrisen var lyrisk, och mina stora tjejer med. Lyriska och kalla. För fy hundan vad det blåste kallt!

Men här var i alla fall lite recensioner på några av Lisebergs nya attraktioner.



söndag 21 april 2013

Cirkus

Idag så tar mina föräldrar med sig min man och mina tre äldsta barn på cirkus.
Cirkus är ju fantastiskt roligt, så det blir spännande, speciellt för Lillgrisen.
Men.. Dom har alltså fortfarande elefanter på den här cirkusen. Har vi verkligen inte kommit längre än så. Jag menar ELEFANTER på en cirkus... Egentligen vill jag bojkotta.
Men fy fan vad lam jag är... Sitta här och klaga och sedan inte göra något. BÄTTRING på det...

Men clowner, lindansare, jonglörer och hundar. Det blir fina grejor det!

lördag 20 april 2013

Klant..

Idag satte vi upp studsmattan.
Om jag stukade tummen när jag skulle klättra ner från den? Eventuellt...

Operation: Sluta amma, del 4. Sista delen.

Ja då var det helt över, söndagen var sista gången jag ammade Lilla M.
Och inatt, för andra gången, så sov hon hela natten, i sin säng!

Amning, det är märkligt nog en het potatis.
Jag älskar inte att amma, jag tycker inte att det är speciellt mysigt.
Men det är så... naturligt. Så självklart.

Räkan och Katten slutade jag att amma när dom var tre månader. Skälet var att Räkan kräktes upp nästan all bröstmjölk, varje gång. När hon fick tillägg så kräktes hon inte lika mycket.
Sedan kände jag (då) att det skulle vara orättvist om jag bara ammade Katten, så jag lät bli. Jag hade gjort annorlunda nu, men så var det då. Räkan och Katten tog både flaska och natt, så det var liksom inga konstigheter.

Det jag minns var att BVC frågade vid varje besök, eller ja, snarare utgick ifrån, att jag helammade. Så jag svarade bara ja på den frågan till sist.

Lillgrisen helammades tills.. Tja, vi började väl med gröt vid 4 månader. Jag hade missat att man ändrat "reglerna". Hon älskade sin napp, men vägrade flaskan. Tills hon var 7 ½ månad, dvs 2 veckor innan jag började jobba. Behövde aldrig själv bestämma att sluta amma, det blev så helt naturligt.

Lilla M. Ja hade hon fått bestämma så hade hon ammat fortfarande. Heeela nätterna. Hon tar ingen napp, men igår så tog hon faktiskt flaskan, och det ordentligt, och åt en hel 2 deciliterssats med välling.

Amning ja... Om jag har dåligt samvete för att jag slutade? Så otroligt mycket! Hade någon ifrågasatt mig så hade jag tagit fruktansvärt illa vid mig. Det är märkligt det där... Och märkligt att så många har så starka åsikter om amning. Åsikter som dom "måste" vädra till varje pris.

Om jag tycker att det är skönt att ha slutat amma?
Hell yes! Så otroligt skönt! Min kropp är min igen. Mina bröst börjar, sakta men säkert, gå mot sitt vanliga, dvs ganska små och löjligt mjuka. Åh vad jag har saknat dem! Dom som inte gör att jag vrålar om någon kommer emot lite för hårt, eller vill ligga i min knä.

En bonus med amningen har varit att jag har min "drömvikt". Med amningen så väger jag 5-6 kg mindre än innan jag var gravid. Men nu har jag slutat amma och då vet jag att om jag inte "passar mig" så traskar jag iväg viktmässigt, ganska snabbt. Och det vill jag inte. Så nu blir det slut på kvällsmålen, dom där goa ostknäckemackorna och chipsen. Jag önskar mig lycka till med det! För jag har noll karaktär. Verkligen noll.

fredag 19 april 2013

Liseberg

På tisdag så ska vi till Liseberg.
Vi ska åka tills vi nästan kräks i 2 ½ timma och sedan äta lite god mat.
Värre kan man ha det!

I år så har Liseberg nio nya barnattraktioner, och farbror A säger att Lillgrisen kommer att ÄLSKA det! Ja han borde ju veta, han som har byggt det (nej, inte själv) och som känner Lillgrisen.
Misstänker att Lilla M kommer att fladdra med armar och ben av förtjusning.
Och Katten och Räkan? Ja dom är ju så stora så dom kan få springa runt och åka bäst dom vill. Jag tror nog att jag hänger på dem! ;)


Åh nej, jag glömde min lunchlåda hemma

Det var ju synd...

Operation: Sluta amma, del 3

Barnet sov hela natten.
Jag upprepar; HELA natten.
I sin egna säng.
!

torsdag 18 april 2013

Första cykeln

Lillgrisen har idag fått sin första cykel.
En helt ny liten cykel. Rosa med cykelkorg.
Cykelkorg fanns ju bara på den rosa cykeln... Vad trött jag blir på sådant, det var väl "tur" att jag inte var med i butiken gissar jag. Vill inte alla barn ha en cykelkorg?

Nåväl, tack farmor och farfar för den fina presenten som hon fick i förskott! Ja för Lillgrisen fyller inte år (4) fören i slutet av augusti. Och cykla ska man ju börja med på våren.

Åh vad jag minns min första cykel!
Den var också helt ny. Den enda nya cykel som jag har haft (lär bli samma för Lillgrisen).
Min var turkos och så himla fin!
Kommer ihåg när jag lärde mig att cykla, där på gångbanan bakom mina föräldrars hus. Jag ropade på mamma och pappa för att dom skulle få se vad jag lärt mig. Men jag hade ju inte lärt mig att bromsa. Så jag cyklade rätt in i en sådan där betonggris och slog i båda knäna. Så pappa fick bära mig in.
Så kan det gå!

Resa bokad!

Nu är Englandsresan bokad!
4 dagar i Bath och 3 i London, kommer att bli fantastiskt!

Operation: Sluta amma, del 2

Jag sover fortsatt hos Lillgrisen, och Lilla M vaknade EN gång i natt. Och det var klockan 4. Hon sov alltså från 18 till 4 i morse, för att sedan somna om till runt 5.30. Helt fantastiskt!

Och igår så behövde jag inte gå och mjölka ur brösten. Gott!
Brösten gör fortfarande ont, men värker inte. Så snart så kan jag nog ta och köpa mig den där bikinin jag behöver, då med brösten i sin ursprungliga storlek. Det har liksom inte varit möjligt innan...
Men först så kommer dom behöva några dagar att gå ner någon storlek (ar?).

Vad härligt det ska bli att få tillbaka oömtåliga bröst! Så man kan ha ongar i knät utan att grimasera av smärta när dom tar stöd mot brösten.

En natt till, sedan tänkte jag våga mig tillbaka in i sovrummet också.
Vardagsspänning!

tisdag 16 april 2013

Operation: Sluta amma

För några dagar sedan så bestämde jag mig för att sluta amma.
Det kanske inte låter så svårt (eller så låter det sanslöst konstigt att jag skulle vilja), men det var och är jättesvårt!
Jag har nu ammat lilla M i 8 månader. Senaste månaden så har det väl bara blivit från kväll till tidigt morgon. På dagarna har hon ätit mat som en liten häst, hon är otroligt matglad.

Men så har vi det där som jag klagat på de senaste 3 månaderna (minst), nämligen hennes klösande. För inte har det blivit bättre inte, utan värre. Jag vaknar till mitt i natten med ögon stora som tefat av "förvånad smärta" inte så roligt att vakna av flera gånger per natt... Funderade på att leta fram någon liten tvångströja till henne på nätet någonstans, men nä...

Så förrgår kväll, när stora tjejerna åkt till sin pappa, så bäddade jag ner mig i ett annat rum och min man tog vid.
Oh. My. God. vad hon ylade första natten. Stackars lilla pluttan! Stackars pappans öron! Och stackars mig (eh...), fy vad jag mådde dåligt. Trots att jag bestämt mig. Jadå, jag var redo att ändra mig och rusa in. Lillskruttan vill nämligen inte heller ha någon napp (eller nappflaska heller för den delen). Och serverade hennes pappa henna vatten den natten så blev han nästan lynchad av henne.

Det sköna var att när jag sedan kom in i sovrummet på morgonen så blev hon jätteglad. Inte ledsen, eller kastade sig efter tutten. Hon blev bara glad.
Skönt!

I natt så hörde jag bara henne två gånger. Så det verkar som *peppar peppar* att det var ett ganska bra beslut ändå. Då kanske hon till och med sover lite bättre. För första gången (någonsin?) så gav hon nämligen inte ifrån sig ett litet pip ens på kvällen. Kan ju iofs ha att göra med att hon sov "lite" dåligt natten innan..

Nåväl! Här sitter jag som Dolly Parton och har precis fått gå in på toa och mjölka ur lite för att inte explodera.

Så så ligger det till! 

fredag 12 april 2013

Katastrof

Har fått en djup spricka i skinnet på mitt 'smartphonefinger'! Oh no!

tisdag 9 april 2013

England in my heart

Har jag skrivit om att jag ska ta med mig mina stora tjejer till England i sommar?
Bara jag och dem.
Peppen på det?
Überhög!

Vi får med oss min syster och hennes två yngsta, och vi ska åka och hälsa på våra kusiner och deras barn.
Åh, jag längtar så! Det var så länge sedan vi träffades. Sist vi träffades alla fyra (vuxna) var 16 år sedan. Om tiden går? Det kan man säga!

Sedan hoppas jag på att kunna ta mina tjejer till London några dagar också på vägen hem. Just nu letar vi datum (och pengar...).

Släktträff
Sightseeing
Kramas
Språkutveckling

Allt i ett liksom!

fredag 5 april 2013

Veckan so far

Första arbetsveckan har varit lite blandad.
Jag åker ju då kollektivt till och från jobbet. Och 3 av 7 turer har varit försenade mer än 20 minuter. Inte okej...
Men när det funkar, ja då är det banne mig en ynnest att åka kollektivt. Minus en mer eller mindre angenäma  dofter. Kan vi inte bara förbjuda rökning rätt av. Ja, jag är gammal rökare, men fy fan vad det stinker...

3 turer så har jag haft den stora glädjen att ha min syster som resesällskap. Mycket trevligt!
Jag har läst tidningen och spelat Wordfeud och Quizkampen och ÄNTLIGEN klarat av en svår bana i Candy Crush.

Jag har även hunnit göra bort mig på jobbet. Jag försökte nollställa mina lösenord med hjälp av IT-supporten i Zürich. Dom skickade aldrig svar, mer än att casen var stängda. Jag blev mer och mer irriterad och nästan spammade dem.
Sedan hittade jag att jag visst skapat en regel (innan föräldraledigheten) som dirigerar alla deras mail rätt ner i papperskorgen. Ops...

onsdag 3 april 2013

Höga tankar om mig själv

Igår när jag traskade de 100 metrarna från bussen och hem, då målade jag upp (leende) en bild i mitt inre hur glada småtjejerna skulle bli när jag kom hem.
Lillgrisen skulle vråla "MAMMA!!!" och komma springande och vi skulle kramas, och Lilla M skulle börja gråta när hon såg mig och bara vilja vara i min famn.

Så kommer jag hem, ropar "Hallå!".
Då hörs en sur röst från vardagsrummet "Du glömde säga hejdå till mig i morse...".
Och i köket ser jag Lilla M, vinkar till henne. Hon tittar på mig och fortsätter sedan med det hon höll på med.

Nåväl, min man blev glad i alla fall, alltid något!

tisdag 2 april 2013

Back in the game

Då sitter jag på tåget på väg till jobbet. Igen.
Tänk att åtta månader går så fort!

Natten var en ren katastrof för det verkar som om Lilla M fått ännu en tand. Så det blev inte mycket sovande för någon av oss.
Och nu på morgonen så ville pluttan bara vara hos sin mamma. Så hon blev svinledsen när jag gick.
Och 10 minuter senare så ringde telefonen och en ledsen liten gris ville prata med mig. Hon saknade också sin mamma.
Så jag sitter här och är ganska låg...

måndag 1 april 2013

Elementary

Så var det då premiär för Elementary på tv4 idag.
Verkade ju lovande när man såg reklamen.
Men gäsp...
Sherlock Holmes var en blandning av Cal Lightman (Lie to me) och Patrick Jane (The Mentalist). Dvs charmigt ohyfsad, extremt smart, rapp i käften och han balanserades här av en kvinnlig Watson, som då skall hålla ordning på honom, kort och gott.
Har jag sett det förr? Ja.
Så nej, den var ingen höjdare...

Däremot var det säsongsavslutning på The Walking Dead. Åh, vad jag längtar till fortsättningen. Har du inte sett den, se den!